Základní živiny – tuky

Základní živiny – tuky

Tuky se v organismu vyskytují v mnoha podobách: triglyceridy (triacylglyceroly), volné mastné kyseliny, fosfolipidy, cholesterol …

Význam tuků:

  • energetická zásoba (aktivovaná při nedostatku cukrů).
  • stavební složka buněk a zvláště jejich membrán (ve formě lipoproteinů)
  • ochrana před ztrátami tepla
  • rozpouštědlo pro různé látky (např. vitamíny rozpustné v tucích)
  • mnohé tuky obsahují esenciální mastné kyseliny, nezbytné pro normální funkci metabolismu (např. kyselina linolová)
  • z cholesterolu vznikají steroidní hormony

Tuky jsou velmi diskutovanou součástí potravy. V současné době tvoří v našich podmínkách 30 až 40 % denního příjmu energie (měl by být 25-30 %). Doporučený denní příjem tuků je 70 až 100 g. Je důležité vědět nejen kolik, ale také jaké tuky konzumovat. Zásadní význam mají především nenasycené mastné kyseliny, které si náš organismus neumí syntetizovat – esenciální mastné kyseliny. Vyskytují se hlavně v rostlinných tucích a v rybím mase. Při jejich nedostatku je porušen růst a vývoj, je snížena celková odolnost a adaptabilita organismu. Příjem cholesterolu by neměl překračovat 300 až 400mg za den. Hypercholesterolémie zvyšuje riziko vzniku arteriosklerózy a ischemické choroby srdeční. V posledních letech bylo prokázáno, že vysoký příjem tuků v dietě má kromě negativního vlivu na kardiovaskulární onemocnění také vztah k vyššímu výskytu některých nádorů ( kolorektální karcinom).

Sdílej příspěvek

Opustit komentář