Vitamín A
Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích.
Vitamín A se nazývá chemicky retinol, podle funkce axeroftol – antixeroftalmický vitamín. Je obsažen v játrech a mléčném tuku. Jeho provitamin beta – karoten je obsažen v karotenu, žluté zelenině ( mrkev ) a zelené zelenině ( saláty ). Přívod vitamínů A by měl být kryt ze 2/3 z rostlinné potravy a z 1/3 z živočišné potravy. Fyziologicky je důležitý pro růst epiteliálních buněk, pro sliznici, kůži, růst kostí. Karoten je nezbytný pro syntézu očního purpuru, neboli rhodopsinu . při nedostatku vitaminu A vysychá rohovka ( xeroftalmie – odtud antixeroftalmický vitamín ) , rohovatí kůže, jsou poruchy růstu a vzniká šeroslepost ( hemeralopie ). Zásoby tohoto vitamínu jsou ve velkém množství v játrech, denní potřeba je 0,8 – 1,1 vitamínu A a 1,6 – 2,2 provitamínu beta karotenu. Je možná hyperviteminóza, která vzniká pouze z předávkování. Dříve byla pozorována u Eskymáků, kteří se živili převážně játry ledních medvědů, kde je velké množství vitamínu A. Hypervitaminóza se projevuje poruchami růstu kostí a dalšími příznaky, jako jsou ledvinové a žlučníkové koliky a průjmy.