Sekreční a exkreční funkce jater

Sekreční a exkreční funkce jater

Sekreční funkce jater je schopnost tvořit žluč a secernovat ji do střeva. Tvorba a tok žluči spočívá v aktivním (energii spotřebovávajícím) transportu iontů, který vytváří osmotický gradient podporující tok vody směrem do lumen žlučových kanalikulů. Aktivně se transportují např. ionizované žlučové kyseliny, Na+ a HCO3. Žluč má význam pro trávicí funkce střeva – žlučové kyseliny se uplatňují při emulgaci a vstřebávání tuků. S tvorbou žluči souvisí také exkreční funkce jater: do žluči se dostávají látky, které nemají pro trávení žádný význam, jde jen o to, aby se střevem vyloučily z těla (např. těžké kovy, vápenaté ionty, bilirubin).

Za 24 hodin vznikne 500 až 600 ml žluči. Primární žluč se secernuje z hepatocytů do žlučových kanálků a odtud odtéká žlučovody až do pravého a levého žlučovodu (ductus hepaticus dexter a sinister). Dále se dostává společným žlučovodem (ductus hepaticus communis) do žlučníku, který má obsah 60 až 80 ml. V něm je obsah vstřebáváním iontů a vody 5 až 20krát zahuštěn.

Žlučník je přirozeným rezervoárem žluči. Žluč se v něm skladuje zhruba v tomto složení: bilirubin, lecithin, cholesterol, žlučové kyseliny, voda, ionty (Na+, K+, Cl, HCO3, Ca2+) a těžké kovy. pH žluči je 7,1 – 7,3. V odpověď na vhodný podnět, jímž může být uvolnění cholecystokininu (CCK) nebo stimulace vagu, se žluč dostává postupně peristaltikou žlučovodu (ductus choledochus) do duodena, kde ústí vedle vývodu z pankreatu na papilla Vateri.

Žlučové kyseliny, vylučované žlučí, mají trojí význam: vylučování zbytku cholesterolu z organismu, účast na emulgaci a vstřebávání tuků ve střevě a indukci sekrece tekutin do tlustého střeva. Většina žlučových kyselin se ze střev vstřebává zpět a enterohepatálním oběhem (vena portae) se vrací zpět do jater, kde je velmi účinně (z 90 – 80 %) aktivně vychytávána hepatocyty. Porucha této funkce je časnou známkou poškození hepatocytů.

Cyklu žlučových kyselin se využívá při léčbě hypercholesterolémie. Pacientům se podává cholestyramin, který zabraňuje jejich zpětné resorpci, a tak se střevem vyloučí větší množství cholesterolu.

Sdílej příspěvek

Opustit komentář