Vitamín C

Velmi významným vitamínem rozpustným ve vodě je vitamín C, kyselina askorbová. Má denní potřebu kolísavou okolo 75 mg. Záleží na sezóně, v zimě je její potřeba menší, v létě větší . Vyskytuje se v čerstvé zelenině a ovoci. Je to silné antioxidans, protože spolupracuje při hydroxylacích, takže je důležitá pro udržování normálního metabolismu a stavu vaziva a chrupavek a také pro tvorbu protilátek. Proto při nedostatku vzniká porucha endotelu, vaziva a chrupavek a vyskytují se dvě onemocnění. 1) Skorbut ( kurděje ) v dospělosti. Jde o poruchu endotelu, poruchu kolagenních vláken, zvláště v dutině ústní. Uvolňují se zuby ze zubního lůžka a vypadávají. To se vyskytovalo zejména u námořníků – bez dlouhodobého požívání čerstvé zeleniny. Toto onemocnění často končilo i smrtí. U kurdějí je vyšší sklon ke krvácení, snížená odolnost proti infekčním nemocem a mohou vznikat únava i psychózy.

2) Při nedostatku v dětství vzniká Möller – Barlownova choroba . Krvácení do epifyzárních chrupavek, kosti přestávají růst, dítě neroste a má trpasličí vzrůst. Vitamín C se nemůže předávkovat, ale jeho dávkování je předmětem nejrůznějších spekulací při megalovitamínové terapii, kdy jsou doporučovány dávky až 10 g za den. Ukazuje se, že tyto dávky jsou přehnané, protože vitamín C poté tvoří kameny v játrech a ledvinách a může se objevit urolithiáza a zástava činnosti ledvin. Největší doporučená dávka při nemoci je mezi 500 – 2000 mg, čili 0,5 – 2 g.

Sdílej příspěvek

Opustit komentář