Fyziologie trávení a vstřebávání

Fyziologie trávení a vstřebávání

Organismy mohou vykonávat své životní funkce jen za přispění energie, kterou získávají z živin. Pro příjem živin, tekutin, minerálů a vitamínů se během fylogenetického vývoje vytvořil trávicí systém.

Trávicí systém (gastrointestinální trakt – GIT) má tyto úkoly:

  • trávení – mechanické a chemické zpracování potravy
  • vstřebávání – přestup látek stěnou GIT do krve

 

  • přeměnu a skladování živin (hlavně v játrech)

 

Trávicí systém je v podstatě trubice začínající ústy a končící řitním otvorem. Potrava a další látky se pomalu sunou celou délkou trávicího traktu a jsou postupně rozkládány na molekuly, které dokáže tělo vstřebat.. Každá část trávicí trubice je přizpůsobena účelu, kterému slouží: ústa – rozmělňování potravy a tvorbě sousta, žaludek – skladování a dalšímu rozmělňování potravy, tenké střevo – trávení a vstřebávání, tlusté střevo – dalšímu vstřebávání a sběru odpadních látek pro následné vylučování z organismu. Živina se nestane součástí vnitřního prostředí, dokud neprostoupí stěnou trávicího traktu a nevstoupí do krve nebo lymfy. Činnost GIT je řízena souhrou nervových a humorálních vlivů.

Sdílej příspěvek

Opustit komentář